Αστιγματισμός

Είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα κατά το οποίο μία ή περισσότερες επιφάνειες του οφθαλμού, δεν είναι ομαλές. Συνήθως οφείλεται στον κερατοειδή, ο οποίος στην περίπτωση αυτή, δεν είναι τμήμα τέλειας σφαίρας αλλά περισσότερο ελλειπτικός. Το είδωλο του αντικειμένου που παρατηρούμε εστιάζεται σε πολλά σημεία μπροστά ή και πίσω  από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα θολή μακρινή και κοντινή όραση. Ο αστιγματισμός μπορεί να συνυπάρχει τόσο με μυωπία όσο και με υπερμετρωπία.    

Συμπτώματα

Ο αστιγματισμός έχει ως βασικό σύμπτωμα την θολή όραση. Πολύ συχνά επίσης δημιουργείται κόπωση σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση όπως διάβασμα, οδήγηση, χρήση υπολογιστή και άλλα. Πρακτικά εκφράζεται με ζάλη, ερυθρότητα των οφθαλμών και πονοκέφαλο.

Ο αστιγματισμός στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχει  και με άλλες διαθλαστικές ασθένειες όπως μυωπία, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία.

Διάγνωση

Η διάγνωση του αστιγματισμού συνήθως γίνεται μέσω μιας ειδικής οφθαλμολογικής εξέτασης,  η οποία πραγματοποιείται από έναν οφθαλμίατρο ή έναν οπτομέτρη.

Τρόποι αντιμετώπισης Αστιγματισμού

Η αστιγματισμός διορθώνεται:

  • Με την χρήση διορθωτικών γυαλιών οράσεως
  • Με φακούς επαφής (Μαλακοί, σκληροί, μηνιαίοι, ημερήσιοι, δεκαπενθήμεροι κλπ)
  • Επέμβαση με χρήση Laser.

Όλοι οι τρόποι έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

Επιστροφή στο Blog