Μυωπία

Η μυωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, που οφείλεται σε ανατομική δυσαναλογία του. Είναι η ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτίνων φωτός εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι φυσιολογικό αλλά μπροστά απ΄αυτόν. Για αυτόν το λόγο ο μύωπας δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ δεν έχει πρόβλημα στα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδική ηλικία και αναπτύσσεται περίπου μέχρι τα 18 χρόνια όπου συνήθως σταθεροποιείται.

Η μυωπία πολλές φορές είναι κληρονομική, δηλαδή γενετικά προκαθορισμένη στο γονίδιο μας (DNA).Εξίσου όμως σημαντικός αναδεικνύεται και ο περιβαλλοντολογικός παράγοντας. Η κατάχρηση της καθιστικής εργασίας σε κλειστούς χώρους, η καθιέρωση της οθόνης του υπολογιστή σαν καθημερινό εργαλείο, η χρήση κινητών τηλεφώνων και Tablets συνδέονται (στατιστικά τουλάχιστον) με την μεγάλη αύξηση της μυωπίας στις σύγχρονες κοινωνίες.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση της μυωπίας συνήθως γίνεται μέσω μιας οφθαλμολογικής εξέτασης η οποία πραγματοποιείται από έναν οφθαλμίατρο ή έναν οπτομέτρη.

Τρόποι αντιμετώπισης μυωπίας

Η μυωπία διορθώνεται:

  • Με την χρήση διορθωτικών γυαλιών οράσεως
  • Με φακούς επαφής (Μαλακοί, σκληροί, μηνιαίοι, ημερήσιοι, δεκαπενθήμεροι κλπ)
  • Επέμβαση με χρήση Laser.

Όλοι οι τρόποι έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

Επιστροφή στο Blog