ΜΥΩΠΙΑ
Η μυωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, που οφείλεται σε ανατομική δυσαναλογία του. Είναι η ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτίνων φωτός εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι φυσιολογικό αλλά μπροστά απ΄αυτόν. Για αυτόν το λόγο ο μύωπας δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ δεν έχει πρόβλημα στα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδική ηλικία και αναπτύσσεται περίπου μέχρι τα 18 χρόνια όπου συνήθως σταθεροποιείται.
Η μυωπία πολλές φορές είναι κληρονομική, δηλαδή γενετικά προκαθορισμένη στο γονίδιο μας (DNA). Εξίσου όμως σημαντικός αναδεικνύεται και ο περιβαλλοντολογικός παράγοντας. Η κατάχρηση της καθιστικής εργασίας σε κλειστούς χώρους, η καθιέρωση της οθόνης του υπολογιστή σαν καθημερινό εργαλείο, η χρήση κινητών τηλεφώνων και Tablets συνδέονται (στατιστικά τουλάχιστον) με την μεγάλη αύξηση της μυωπίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Διάγνωση
Τρόποι αντιμετώπισης μυωπίας
- Με την χρήση διορθωτικών γυαλιών οράσεως
- Με φακούς επαφής (Μαλακοί, σκληροί, μηνιαίοι, ημερήσιοι, δεκαπενθήμεροι κλπ)
- Επέμβαση με χρήση Laser.
Όλοι οι τρόποι έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.
ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ
Η πρεσβυωπία αφορά όλους τους ανθρώπους με ηλικία συνήθως άνω των 40-45 ετών. Σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της κοντινής όρασης και οφείλεται στην σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που χάνει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις κοντινές αποστάσεις.
Διάγνωση
Τρόποι αντιμετώπισης πρεσβυωπίας
- Με την χρήση διορθωτικών γυαλιών οράσεως για κοντινή απόσταση.
- Με φακούς επαφής (Στην πλειοψηφία τους πολυεστικοί φακοί επαφής)
ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ
Είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα κατά το οποίο μία ή περισσότερες επιφάνειες του οφθαλμού, δεν είναι ομαλές. Συνήθως οφείλεται στον κερατοειδή, ο οποίος στην περίπτωση αυτή, δεν είναι τμήμα τέλειας σφαίρας αλλά περισσότερο ελλειπτικός. Το είδωλο του αντικειμένου που παρατηρούμε εστιάζεται σε πολλά σημεία μπροστά ή και πίσω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα θολή μακρινή και κοντινή όραση. Ο αστιγματισμός μπορεί να συνυπάρχει τόσο με μυωπία όσο και με υπερμετρωπία.
Συμπτώματα
Ο αστιγματισμός στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχει και με άλλες διαθλαστικές ασθένειες όπως μυωπία, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία.
Διάγνωση
Τρόποι αντιμετώπισης αστιγματισμού
Με την χρήση διορθωτικών γυαλιών οράσεως
Με φακούς επαφής (Μαλακοί, σκληροί, μηνιαίοι, ημερήσιοι, δεκαπενθήμεροι κλπ)
Επέμβαση με χρήση Laser.
Όλοι οι τρόποι έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.
ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ
Υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτίνων φωτός εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι φυσιολογικό αλλά πίσω απ΄αυτόν. Επηρεάζεται κυρίως η κοντινή όραση αλλά σε κάποιο βαθμό και η μακρινή.
Ο φυσιολογικός οφθαλμός έχει κατά τη γέννηση του ανθρώπου υπερμετρωπία Σύμφωνα με την κλασσική θεωρία, η υπερμετρωπία συνήθως αυξάνεται μέχρι τα μέσα περίπου του δημοτικού και μετά μειώνεται και μηδενίζεται στην εφηβεία. Ο οφθαλμός με υπερμετρωπία σ΄αυτή την ηλικία έχει τη δυνατότητα τέλειας όρασης ενεργοποιώντας τη διαδικασία της προσαρμογής. Αργότερα βέβαια, το αντανακλαστικό αυτό δεν είναι πάντα δυνατό να ισορροπήσει έστω και μια σχετικά μικρού βαθμού υπερμετρωπία.
Διάγνωση
Τρόποι αντιμετώπισης υπερμετρωπίας
- Με την χρήση διορθωτικών γυαλιών οράσεως
- Με φακούς επαφής (Μαλακοί, σκληροί, μηνιαίοι, ημερήσιοι, δεκαπενθήμεροι κλπ)
- Επέμβαση με χρήση Laser.
Όλοι οι τρόποι έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.